Menu
makrodieta.pl
  • O blogu…
  • Polityka prywatności
makrodieta.pl

Kawa korzystna na wątrobę?

8.08.2021 r.15.08.2021 r. | podstawy | 2 min.

Najnowsze wydanie „Focusa” donosi w artykule wstępnym, że kawa jest dobra na wątrobę. Naukowcy doszukali się w niej całkiem korzystnych efektów redukujących m.in. ryzyko:

  • stłuszczenia wątroby,
  • nowotworów (głównie ponownie wątroby),
  • innych poważnych przewlekłych chorób dotyczących tego ważnego narządu.

Podczas mojej niedawnej wizyty „przeglądowej” u kardiologa usłyszałem podobne informacje — o korzystnym działaniu odpowiednio dobranej kawy na serce i organizm ludzki. I na owym „odpowiednim dobraniu” rewelacje z artykułu nieco rozjeżdżają się z informacjami pozyskanymi od lekarza.

Zdaniem mojego kardiologa kawa musi być:

  • prawdziwa — ze zmielonego ziarna, żadnych substytutów typu „kawa rozpuszczalna”,
  • naturalna — bez chemicznego i mechanicznego cudowania z „bezkofeinowością”,
  • parzona w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym, podawana bez „gruntu”,
  • pita w ilości nie większej niż dwie średnie kawy dziennie.

Na pierwszym punkcie wykładają się naukowcy cytowani przez „Focusa”. Twierdzą oni bowiem, że „kawa rozpuszczalna” daje takie same pozytywne i zdrowotne efekty. Cóż… jeśli chodzi o mnie, to piszę tę nazwę wyłącznie w cudzysłowach, bo dla mnie to w ogóle nie jest kawa, tylko „rozpuszczalny ekstrakt kawopodobny”.

O jego wpływie na organizm ludzki kilku kardiologów zrobiło ciekawe doktoraty, które ocierały się nawet o takie obszary, jak „cementowanie przewodów krwionośnych” przy nadmiernym spożywaniu „kawy rozpuszczalnej” oraz „śmietanki instant” (również celowo w cudzysłowach — bo to „coś” nie leżało nawet kilometr od śmietany!).

Punkt drugi łączy się z czwartym w sposób bezpośredni. Pozwólcie, że sparafrazuję klasyka:

Jeśli odpowiedzią jest „kawa bezkofeinowa” to znaczy, że zadajesz niewłaściwe pytanie.

Zbyt dużej ilości kofeiny spożywanej każdego dnia nie redukuje się przez przejście na „bezkofeinowy chemiczno-mechaniczny substytut” tylko przez redukcję ilości i wielkości kaw! Amen.

Co się zaś tyczy punktu trzeciego to (oczywiście po wyeliminowaniu z równania „kawy rozpuszczalnej”) zostaje nam niestety smutna prawda. Kawa po turecku, czy „polska kawa z gruntem” służą dobrze wątrobie, ale jednocześnie rozpierniczają żołądek (spożywanie drobno zmielonych fusów razem z kawą po turecku) oraz wpływają niekorzystnie na homeostazę organizmu w sposób bezpośredni (nadprodukcja utleniających garbników).

Dlatego, z żalem, ale jednak — kawa po turecku, jak najbardziej. Ale od wielkiego święta…

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window) LinkedIn
  • Click to share on Pocket (Opens in new window) Pocket
  • Click to share on Reddit (Opens in new window) Reddit
  • Click to share on Telegram (Opens in new window) Telegram
  • Click to share on Tumblr (Opens in new window) Tumblr
  • More
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to email a link to a friend (Opens in new window) Email
  • Click to print (Opens in new window) Print

Zostaw komentarzCancel reply

Kategorie

  • humor
  • makroskładniki
  • obliczenia
  • podstawy
  • pozostałe
  • przepisy
  • przygotowanie
  • ruch
  • zdrowie

Archiwa

  • sierpień 2021
  • lipiec 2021
  • listopad 2020
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019

Informacje

  • O blogu…
  • Polityka prywatności

Blogroll

  • makrodieta.pl
  • biblioszczur.pl
  • doing.biz.pl
  • interguide.pl
  • itfuckup.pl
  • niecokobieco.pl
  • socjo.pl
  • trivaria.pl
  • itfuckup.com
  • onezeronull.com
©2025 makrodieta.pl | WordPress Theme by Superb Themes