Menu
makrodieta.pl
  • O blogu…
  • Polityka prywatności
makrodieta.pl

Owsianka nie traci na wadze

16.11.2020 r.18.11.2020 r. | obliczenia, podstawy | 2 min.

Obróbka cieplna danego produktu (gotowanie, smażenie, pieczenie itd.) zmniejsza najczęściej:

  • wagę oraz
  • kaloryczność.

O ile kaloryczność zmniejsza się w wyniku procesów zachodzących podczas obróbki cieplnej i dotyczy praktycznie każdej potrawy. O tyle redukcja wagi — zachodząca najczęściej w wyniku odparowania wody — może nie dotyczyć wszystkich produktów. Owsianka jest tu jednym z takich wyjątków. Podczas jej gotowania, w wyniku jeszcze szybszego wchłaniania wody niż jej odparowywania, nie następuje praktycznie żadna redukcja wagi.

Utrata wagi w trakcie obróbki cieplnej zachodzi, jak powiedziano, wskutek m.in. odparowania wody lub wilgoci zawartej w składnikach bazowych.

Redukcja kaloryczności wynika natomiast ze złotej zasady, która mówi, iż:

Jeżeli nie dodajesz niczego (np. oleju do smażenia) podczas obróbki termicznej, to temperatura rozbija białka na aminokwasy. Ich trawienie „kosztuje” organizm mniej niż w trawienie złożonych białek. Dlatego produkt poddany obróbce termicznej ma kaloryczność niższą niż suma jego składników. Oczywiście owo „jeśli nie dodajesz niczego” to słowo klucz tutaj.

W przypadku owsianki sprawdza się to, co do kaloryczności:

  • 60 gramów płatków owsianych = 225 kcal / 4.32 g tłuszczy / 37.20 g weglowodanów i 7.20 g białek,
  • 300 ml mleka UHT 2% = 147 kcal / 6.00 g tłuszczy / 14.10 g weglowodanów i 9.0 g białek,
  • suma składników = 372 kcal / 10.32 g tłuszczy / 53,10 g weglowodanów i 16.20 g białek,
  • 360 gramów owsianki = 317 kcal / 8.39 g tłuszczy / 47.45 g weglowodanów i 11.68 g białek.

Ale nie dotyczy wagi. Dzisiejszy eksperyment „śniadaniowy” udowodnił, że najprostsza owsianka na mleku nie traci praktycznie nic w trakcie przyrządzania. Jak widać powyżej, z 300 ml mleka i 60 gramów płatków owsianych wyszło dokładnie 360 g owsianki na mleku.

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window) LinkedIn
  • Click to share on Pocket (Opens in new window) Pocket
  • Click to share on Reddit (Opens in new window) Reddit
  • Click to share on Telegram (Opens in new window) Telegram
  • Click to share on Tumblr (Opens in new window) Tumblr
  • More
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to email a link to a friend (Opens in new window) Email
  • Click to print (Opens in new window) Print

Zostaw komentarzCancel reply

Kategorie

  • humor
  • makroskładniki
  • obliczenia
  • podstawy
  • pozostałe
  • przepisy
  • przygotowanie
  • ruch
  • zdrowie

Archiwa

  • sierpień 2021
  • lipiec 2021
  • listopad 2020
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019

Informacje

  • O blogu…
  • Polityka prywatności

Blogroll

  • makrodieta.pl
  • biblioszczur.pl
  • doing.biz.pl
  • interguide.pl
  • itfuckup.pl
  • niecokobieco.pl
  • socjo.pl
  • trivaria.pl
  • itfuckup.com
  • onezeronull.com
©2025 makrodieta.pl | WordPress Theme by Superb Themes