Temat faktycznej zawartości produktu lub konsumowanej części surowca pojawia się okresowo na tym blogu, ostatnio na przykład w kontekście puszkowanych ryb. Na tym polu owoc kiwi jest dość wyjątkowy. Po obraniu ze skórki i usunięciu pozostałych niejadalnych części okazuje się, że spożywamy mniej niż 3/4 całkowitej masy netto gotowego (nieobranego) owocu.
Dla przykładu, 271 gramów (4 małe, nieobrane owoce) zawierało aż 92 gramy skórek i innych resztek.
Makroskładniki (na 100 g obranego, spożywanego owocu):
- energia: 56 kcal,
- tłuszcze: 0,5 g,
- węglowodany: 13,9 g,
- białko: 0,9 g.
Organizm typowego człowieka potrzebuje więc równiutkie 100 kcal, żeby przetworzyć przykładowe 179 gramów kiwi (po obraniu) na energię.