Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej od lat są niezwykle popularne, a ich popularność wydaje się ciągle rosnąć, z miesiąca na miesiąc. Nic dziwnego. Posiłki i potrawy z ich udziałem są pożywne, łatwe do przygotowania, a przy tym — świetnie regulują procesy trawienia i zbawiennie wpływają na działanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego.
Nie powinniśmy jednak zapominać, że co za dużo, to nie zdrowo. Spożycie większych ilości niż ok. 50 g dziennie może powodować efekty odwrotne — zaparcia, biegunki, bóle brzucha i niestrawność.
Dlatego, przedstawiony tu szybki pudding mleczny na bazie nasion chia należy bezwzględnie traktować jako lekarstwo, czy też „produkt awaryjny” — jako ratunek udrażniający jelita i przywracający ich normalną pracę po dłuższym okresie spożywania produktów ciężkostrawnych — a w żadnym wypadku, jako stały element menu i diety.
Składniki:
- pół szklanki nasion chia (ok. 90 gramów),
- pół litra zimnego, chudego mleka,
- dwie łyżki miodu.
Sprzęt:
- blender, mikser lub dobrze umięśnione ramię! :>,
- lodówka.
Przygotowanie:
- nasiona chia intensywnie wymieszać (zmiksować) z chudym mlekiem,
- dodać dwie łyżki miodu,
- ponownie intensywnie wymieszać,
- pozostawić w lodówce na co najmniej 8-12 godzin.
Czas przygotowywania: 5-10 minut (plus czas w lodówce), nie licząc sprzątania! :>
Makroskładniki (w 100 g gotowego produktu):
- energia: 112,10 kcal,
- tłuszcze: 5,68 g,
- węglowodany: 6,79 g,
- białko: 6,10 g.
Jak widać powyżej, gotowy produkt jest jednocześnie dość tłusty. To oraz doniesienia o niekorzystnym działaniu przy przekroczeniu dziennego spożycia powinno być dla nas wyraźnym sygnałem do stosowania tego produktu jako rozwiązania doraźnego (np. po weselnym lub piwno-grillowym weekendzie) a nie jako stałego elementu codziennego menu.